De Galgo

Door Hilary Harrison

De Galgo Español

De Galgo Español is een hondenras dat afkomstig is uit Spanje. Deze windhond is oorspronkelijk vooral terug te vinden in het buitengebied waar het dier op klein wild joeg. Galgo's zijn van nature heel lief, aanhankelijk en rustig.

De Galgo lijkt in veel opzichten op een Greyhound. De Greyhound is iets groter en heeft een andere vorm kop en kortere oren. Als men een Greyhound en een Galgo naast elkaar zouden zetten zijn er verschillen te zien ook onder andere aan de lichaamsbouw. De Greyhound is op het rechte stuk sneller dan een Galgo maar een Galgo is echter wendbaarder en dus meer geschikt/gebruikt in Spanje voor de jacht op ruw terrein. De Galgo gebruikt zijn ogen om te jagen ipv zijn neus, daarom worden ze ook "Sighthounds" genoemd.

De Galgo heeft het in Spanje niet makkelijk. Ze worden voornamelijk gehouden voor de particuliere jacht en wedstrijdjacht op hazen.  De honden leven vaak onder slechte omstandigheden bij de Galguero's (jagers). Als de Galgo op een leeftijd van zo'n 2,5 jaar komt, worden de teven gebruikt voor de fok en de reuen worden van de hand gedaan. Vaak worden ze gedumpt in de bossen, opgehangen, overgoten met zuur of achter een auto vastgebonden. De officiële jachtseizoen in Spanje duurt maar een aantal maanden (Sept-Jan) en dan worden vaak Galgo's massaal gedumpt. 50.000 Galgo's sterven onnodig per jaar.
Gelukkig zien steeds meer mensen in Spanje in dat de Galgo een lieve, zachtaardige hond is. Vele Spaanse reddings- organisaties/asiels zetten zich in om deze lieve honden een nieuwe onderdak te vinden over de hele wereld. Ondanks hen vaak nare verleden, is een Galgo mentaal in staat om zijn vertrouwen weer aan de mens te geven.

De Galgo is een zachtaardig en vaak gevoelige hond. Ze zijn juist heel makkelijk te houden als huishond. Erg lief voor het gezin en niet of nauwelijks waaks en zelden trekken aan de lijn met het uitlaten. Veel Galgo's hebben heus geen hoge jachtdrift. Galgo's kunnen vaak met katten en kleine honden samenleven en zelfs met konijnen en kippen. Galgo's leven in Spanje in grote roedels en leven ook graag samen met een andere hond/honden.

Galgo's komen net als Greyhounds voor in verschillende kleurcombinaties. Afgezien daarvan zijn ze iets kleiner en hebben ze een langere staart. Er zijn twee type Galgos, de gladhaar en de ruwhaar, waarbij de ruwhaar een vachtlengte van 10 cm kan bereiken.

Hoogte: Middelgroot/Groot (reuen 65 - 70 cm, teven 60 - 65 cm)
Kindvriendelijk: Ja
Kunnen met andere dieren samenleven: Ja
Heeft veel beweging nodig: Gemiddeld
Kunnen goed alleen zijn: Ja
Sociaal: Ja
 

Houd u er wel rekening mee dat een getraumatiseerde/mishandelde hond wel andere behoeftes nodig hebben. Vele van de Galgo's die gebruikt zijn om te jagen en zijn afgedankt hebben veel littekens op het lijf.

Zie hier een video van Anna Clemens die verteld over het aantal per jaar die dood gaan aan verhongering, ophanging, levend begraven  enz.   https://www.youtube.com/watch?v=GjK5ziMo7NA  Geen extreem enge beelden.